De beste prijs voor een woning: de kunst van het onderhandelen

Onderhandelen: sein op rood of groen?

Onderhandelen is een kunst. Kom je te ongeduldig over, dan betaal je wellicht de hoofdprijs. Maar kom je niet over als een serieuze aankoopkandidaat, dan kan de verkoper snel afhaken. Op Funda.nl staan een aantal tips waarvan we hier een tipje van de sluier oplichten.

Laten we beginnen met een groot misverstand. Met stijve kaken rondlopen zonder enthousiasme te tonen is niet nodig. Sterker: het verzwakt je positie. Ook alleen zaken benoemen die negatief zijn aan een huis is geen aanrader. Er is niets mis mee om tijdens een eerste bezoek je echte mening over een huis te geven. Dit kan de verkoper ook in de stemming brengen van: “we komen er misschien wel uit”. Een zakelijke houding bewaar je het beste tot de onderhandelingen.

Dit ligt in lijn met een ander aspect. Op het moment dat er meerdere bieders zijn op een woning (en dat is op heel wat plekken in Nederland) dan speelt de gun-factor een rol. Ook verkopers willen een prettig gevoel bij een transactie. En zo’n gevoel zit niet alleen in de portemonnee. Dus: vriendelijk zijn in plaats van hard zakelijk kan in je voordeel zijn.

Het Kadaster is je beste vriend

Een grote vraag is altijd: betaal ik niet teveel voor een woning? Om daar achter te komen helpt een onderzoekje bij het Kadaster. Daar kun je opvragen voor een klein bedrag welk bedrag ooit voor de woning betaald is. Ligt deze prijs boven de vraagprijs? Dan mag je ervan uitgaan dat de woning onder water staat. Dat verbetert je onderhandelingspositie niet bepaald. De woning zal een minimale prijs moeten opleveren.

Blijkt uit je kadaster-onderzoek dat er een mooie winst op de woning geboekt gaat worden? Ook als je evt verbouwingen / aanpassingen hebt ingeprijsd? Dan is er weinig op tegen om lager te starten met bieden. Wellicht ontdek je ruimte in de vraagprijs.

En nog een tip van VBA Makelaars: geniet ook van het huizenkoop-proces. De speurtocht naar een woning die bij je past brengt je soms op onverwachte plekken. Zelfs als een droomhuis aan je voorbij gaat, duikt daarna altijd weer een nieuwe woning op die bij nader inzien nog meer voordelen kent. Plezier tijdens de huizenjacht!

Volledige artikel lezen? Kijk op Funda voor alle tips van makelaar Balkema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *