Frustraties bij de aankoop van een eerste huis

De wens om een huis te kopen speelt bij heel veel mensen. Een huis wordt gezien als investering in de toekomst, en – na een forse dip in de huizenverkopen rond 2012 – lijkt dat terecht. Huizenprijzen zitten weer in de lift. Waardoor investeren in een woning een verstandige keuze lijkt.

Voor starters spelen er echter verschillende problemen om zelf een huis te kopen. Dat heeft deels te maken met de marktontwikkeling: de stijging van de huizenprijzen maakt toetreding tot bijvoorbeeld de Utrechtse en Amsterdamse woningmarkt schier onmogelijk. Maar ook in de persoonlijke situatie spelen belangrijke aspecten een rol. Met name door de wijzigingen waarmee jongeren te maken krijgen op de arbeidsmarkt. Factoren die het verkrijgen van een hypotheek bemoeilijken zijn:

  1. het verdwijnen van vaste contracten
  2. toename zelfstandigen (die minder verdienen)
  3. banken eisen zekerheid, ook onder druk van regelgeving

Die regelgeving is er overigens niet voor niets. De veelbesproken kredietcrisis ontstond doordat de leningen die banken hadden uitstaan onvoldoende gedekt bleken. Dat leidde tot grote problemen in de bankensector en een wereldweide financiele crisis. Niemand wenst een herhaling van deze problemen.

RTL maakte dit item over het onderwerp:

RTL Nieuws spreekt in dit filmpje nog over de mogelijkheden van een starterslening, maar de kans hierop lijkt helaas volledig verkeken. Onder andere de gemeente Apeldoorn schrijft dat deze optie is komen te vervallen. Jammer, want het middel heeft verschillende mensen aan een plek op de woningmarkt geholpen. Nu maar hopen dat je op andere wijze aan je eerste financiering kunt komen.

Zorgt dat voor frustratie? Een schrale troost daarbij is: je staat niet alleen in dit gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *