Ook kantorenmarkt zit weer in de lift

Het is nog niet zo lang geleden dat de Nederlandse kantorenmarkt volledig was ingestort. Bedrijventerreinen stroomden leeg. Onder gevolg van tegenvallende economische cijfers. En de opmars van het “nieuwe werken”. Meer thuis. Minder samen op kantoor. Kantoorlocaties leken een icoon van een vervolgen tijd te worden.

Maar zie daar: de tijden veranderen weer. De economie zit in de lift. Thuiswerk verliest door de opkomst van agile en scrum team aan populariteit: mensen moeten weer fysiek bij elkaar zitten. En zo stijgen huurprijzen weer en voorspellen kenners een waardestijging van kantoorpanden.

Toegegeven: de sloop van kantoren die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd gaan ook onverminderd door. En lang leegstaand vastgoed krijgt steeds vaker een functie als woonplek, zoals in Apeldoorn.

Laat de cijfers spreken

Vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) voerde een onderzoek naar de ontwikkelingen uit. Ze stelden een ranking op waarbij liefst 230 locaties in 50 Nederlandse gemeenten in kaart werden gebracht. Hierbij zijn verschillende thema’s belicht. Het gaat om economie, talent, bereikbaarheid, voorzieningen, gebouw, gebruikersmarkt en beleggingsmarkt. Door de breedte van het onderzoek kan vanuit verschillende invalshoeken naar de waarde van de kantorenmarkt worden gekeken.

Wat blijkt? Het vorige onderzoek (in 2014) gaf een somber beeld van de markt. Nu is de toon volledig omgekeerd. De leegstand daalt. En de vooruitzichten blijven goed. De bekende gebieden in de Randstad (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voorop) profiteren het meeste van de ontwikkeling.

Stijging van prijs per vierkante meter?

Wanneer de vraag verder aantrekt, zal ook de schaarste op de markt toenemen. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een stijgende huurprijs. Goed nieuws dus voor verhuurders die de afgelopen jaren veel veren hebben moeten laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *