Uniek derde kwartaal: verkooprecords woningen verbroken

Het CBS blijft een stroom van uiterst positief nieuws over de woningmarkt presenteren. Afgelopen week gebeurde dat twee keer. Enerzijds met het bericht dat er in kwartaal 3 van 2017 het hoogste aantal woningen ooit is verkocht. En zoals te verwachten viel leidde dit ook tot een vervolgbericht. En dat bericht meldt een behoorlijke stijging van de huizenprijzen. Hoe zijn de cijfers?

De cijfers zijn samengebracht door CBS en Kadaster. En wat blijkt: tussen juli en september 2017 zijn ruim 61.000 bestaande woningen verkocht. Dat is een record. En bij al deze verkopen was het enorme bedrag van 16 miljard euro gemoeid.

Verkopen per type woning

De illustratie laat zien wat het aantal verkopen per soort woning zijn. Daarin is te herkennen dat met name de vrijstaande woningen zich op meer belangstelling mogen verheugen. De appartementenverkoop zit minder in de lift. Daar is ten opzichte van vorig jaar zelfs een krimp van 4% te zien.

Aantal verkopen per type woning

Wat betekent dit nu voor de prijs per woning? Vergelijken we met een jaar eerder dan zijn de prijzen gemiddeld met 7,3% gestegen. Dat is op zich geen verrassing. De stijgende trend van huizenprijzen is al sinds juni 2013 te zien.

Afvlakkende prijstrend?

De stijging van 7,3% is fors, maar minder dan de afgelopen maanden. Misschien is het juist de mix van de aankoopbereidheid onder Nederlanders met een (licht) afvlakkende huizenprijs die tot de verkooprecords heeft geleid.

In de komende maanden houden we deze ontwikkeling in de gaten.

prijzen van bestaande woningen